Antioxidant enzymes activity and lipid peroxidation in serum, breast and leg muscles of broiler chickens reared in two different systems and exposed to elevated air temperature

Ładowanie...
Miniatura

Data

2017

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

The aim of the study was to investigate possible oxidative damage in serum, breast and leg muscles in broiler chickens Ross 308 reared in two housing systems and exposed to high summer air temperature. 400 broiler chickens were divided into two groups (200 birde per group): I – birds kept on litter in an indoor system, II – chickens kept on litter with access to green paddocks. Birds were fed ad libitum standard diets based on concentrates. Throughout the study, birds had free access to water. Both groups were managed under uniform environmental (air humidity and temperature, lighting programme) and feeding conditions. In the 6th week of rearing, during high outdoor temperatures, antioxidant enzymes activity (CAT, SOD, GPx), glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) concentrations in serum, breast and leg muscles tissues were investigated. In addition, blood and tissue samples were collected 1 day before high summer outdoor temperatures. The results showed that elevated air temperature initiates oxidative stress in broiler chickens, regardless of rearing system, but broiler chickens using green paddocks were characterized by a more stable antioxidant system. High air temperatures initiate lipid peroxidation as indicated by increased MDA levels, however leg muscles are more sensitive to the effect of oxidative stress than breast muscles.
Celem doświadczenia było zbadanie potencjalnych skutków stresu oksydacyjnego w surowicy, mięśniach piersiowych i nóg kurcząt brojlerow Ross 308, utrzymywanych w dwoch systemach odchowu w okresie letniej wysokiej temperatury powietrza. Kurczęta (400) przydzielono do dwoch grup (po 200 ptakow): I – ptaki utrzymywane w systemie ściołowym bez możliwości korzystania z wybiegów, II – kurczęta utrzymywane w systemie ściołowym z możliwością korzystania z wybiegów. Ptaki żywiono ad libitum standardowymi paszami sporządzonymi na bazie koncentratów. Ptaki przez cały okres doświadczenia miały swobodny dostęp do poideł z wodą. Obie grupy były utrzymywane w jednakowych warunkach środowiskowych (wilgotności, temperatury, programu świetlnego) oraz żywieniowych. W 6. tygodniu odchowu, w czasie wystąpienia letnich upałów, badano aktywność enzymów antyoksydacyjnych (SOD, CAT, GPx) oraz stężenie GSH i MDA w surowicy i mięśniach piersiowych i nóg. Dodatkowo krew i tkanki pobrano dzień przed wystąpieniem podwyższonej temperatury zewnętrznej. Wyniki wskazują, iż wysoka temperatura może indukować u kurcząt brojlerów stres oksydacyjny, niezależnie od systemu utrzymania, jednak kurczęta korzystające z zielonych wybiegów charakteryzowały się stabilniejszym systemem antyoksydacyjnym. Wysoka temperatura powietrza inicjuje peroksydację lipidow, na co wskazuje wzrost poziomu MDA, przy czym mięśnie nóg są bardziej wrażliwe na stres oksydacyjny niż mięśnie piersiowe.

Opis

Słowa kluczowe

rearing system, elevated air temperature, broiler chickens, meat, oxidative stress, system utrzymania, podwyższona temperatura powietrza, kurczęta brojlery, mięso, stres oksydacyjny

Cytowanie

Muchacka R., Greń A., Kapusta E. Skomorucha I., Sosnówka-Czajka E. (2017). Antioxidant enzymes activity and lipid peroxidation in serum, breast and leg muscles of broiler chickens reared in two different systems and exposed to elevated air temperaturę. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 338(44)4, 131–142. doi 10.21005/AAPZ2017.44.4.14