Show simple item record

dc.contributor.authorWójcik, Jerzy
dc.contributor.authorCzerniawska-Piątkowska, Ewa
dc.contributor.authorPilarczyk, Renata
dc.contributor.authorRzewucka-Wójcik, Edyta
dc.contributor.authorJaszczowska, Jadwiga
dc.date.accessioned2022-03-31T14:03:32Z
dc.date.available2022-03-31T14:03:32Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationWójcik J., Czerniawska-Piątkowska E., Pilarczyk R., Rzewucka-Wójcik E., Jaszczowska J. (2017). Assessment of the quality of raw milk purchased depending on the production scale. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 336(43)3, 179–186. doi 10.21005/AAPZ2017.43.3.19pl_PL
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12539/1302
dc.description.abstractThe purpose of the conducted studies was the assessment of the quality of raw milk purchased by the dairy plant, including the purchase volume, the quality of the raw milk and the seasonality of its purchase. Farms were divided by the amount of milk produced: 1 group to 5000 kg of milk per month; 2 groups 5001–10 000 kg of milk; 3 groups of 10 001 to 15 000 milk per month; 4 group over 15 000 kg of milk per month. A slightly higher percentage of fat in milk from group 4 was found. The microbiological purity of milk was similar in all groups, highlighting the small LKS and OLB. The existing seasonality of production has been observed. The production volume during the summer period was about 18% higher. It seems appropriate to continue to specialize farms and introduce in the bigger farms the full-year feeding system (TMR).en
dc.description.abstractCelem prowadzonych badań była ocena jakości mleka surowego skupowanego przez zakład mleczarski, z uwzględnieniem wielkości skupu, jakości mleka surowego oraz sezonowości jego skupu. Gospodarstwa podzielono na grupy ze względu na ilość produkowanego mleka: 1 grupa – do 5000 kg mleka miesięcznie, 2 grupa – 5001–10 000 kg, 3 grupa – 10 001–15 000 kg, 4 grupa – ponad 15 000 kg. Stwierdzono nieco większą procentową zawartość tłuszczu w mleku z grupy 4. Czystość mikrobiologiczna mleka była zbliżona we wszystkich grupach, przy czym podkreślić należy małą LKS i OLB. Stwierdzono nadal istniejącą sezonowość produkcji. Wielkość produkcji w okresie żywienia letniego była większa o około 18%. Celowa wydaje się dalsza specjalizacja gospodarstw i przejście w większych gospodarstwach na całoroczny system żywienia paszami konserwowanymi (TMR).pl
dc.language.isoenen
dc.publisherWydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczeciniepl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/*
dc.subjectraw milk productionen
dc.subjectcomposition and qualityen
dc.subjectseasonality of production.en
dc.subjectwielkość produkcji mleka surowegopl_PL
dc.subjectskład i jakośćpl_PL
dc.subjectsezonowość produkcjipl_PL
dc.subject.otherDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwopl_PL
dc.titleAssessment of the quality of raw milk purchased depending on the production scaleen
dc.title.alternativeOcena jakości skupowanego mleka surowego w zależności od wielkości produkcjipl_PL
dc.typeArticleen
dc.identifier.doi10.21005/AAPZ2017.43.3.19
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Ruminant Science, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.identifier.eissn2300-5378pl_PL
dc.page.number179-186pl_PL


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska