Show simple item record

dc.contributor.authorSkryplonek, Katarzyna
dc.contributor.authorJasińska, Małgorzata
dc.date.accessioned2022-03-31T13:28:10Z
dc.date.available2022-03-31T13:28:10Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationSkryplonek K., Jasińska M. (2017). Processing technology and the industrial application of whey. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 336(43)3, 145–156. doi 10.21005/AAPZ2017.43.3.16pl_PL
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12539/1299
dc.description.abstractWhey is a by-product of dairy industry obtained during cheese and casein production. Despite the low dry matter content, whey is a valuable by-product in terms of functional and nutritional properties and it has high potential of application. In the past it was treated as a problematic waste, but nowadays due to increasing amount of whey production and better knowledge about its properties, the whey processing technology is dynamically developing. The aim of the review was a presentation of methods used in whey application and characterization of formulations obtained from whey. Furthermore the article presents the current trends of whey utilizing mainly in the production of food and also in other branches of industry.en
dc.description.abstractSerwatka to produkt uboczny przemysłu mleczarskiego powstający podczas produkcji serów oraz kazeiny. Pomimo niskiej zawartości suchej masy serwatka stanowi cenny pod względem właściwości funkcjonalnych i odżywczych surowiec o wysokim potencjale aplikacyjnym. W przeszłości była ona postrzegana jako uciążliwy odpad, jednakże obecnie, z uwagi na wzrastającą wielkość produkcji oraz coraz lepsze poznanie korzystnych właściwości, stale opracowywane są nowe kierunki jej wykorzystania. Celem pracy było przedstawienie metod stosowanych w przetwórstwie serwatki oraz scharakteryzowanie preparatów otrzymywanych na jej bazie. Ponadto w pracy przedstawiono aktualne kierunki wykorzystania serwatki, przede wszystkim w produkcji żywności, a także w innych gałęziach przemysłu.pl
dc.language.isoenen
dc.publisherWydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczeciniepl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/*
dc.subjectwheyen
dc.subjectwhey processingen
dc.subjectwhey powderen
dc.subjectwhey protein concentratesen
dc.subjectwhey protein isolatesen
dc.subjectserwatkapl_PL
dc.subjectprzetwórstwo serwatki.pl_PL
dc.subjectserwatka w proszkupl_PL
dc.subjectkoncentraty białek serwatkowychpl_PL
dc.subjectizolaty białek serwatkowych.pl_PL
dc.subject.otherDyscyplina::Nauki rolnicze::Technologia żywności i żywieniapl_PL
dc.titleProcessing technology and the industrial application of wheyen
dc.title.alternativeTechnologia przetwórstwa i wykorzystanie serwatki w przemyślepl_PL
dc.typeArticleen
dc.identifier.doi10.21005/AAPZ2017.43.3.16
dc.contributor.organizationDepartment of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Dairy Technology and Food Storage, West Pomeranian University of Technology, Szczecinpl_PL
dc.identifier.eissn2300-5378pl_PL
dc.page.number145-156pl_PL


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska