Analysis of profitability of raw milk production in a commercial farm before and after Poland's accession to the EU
Date
2017Author
Pytlewski, Jarosław
Antkowiak, Ireneusz R.
Stanisławski, Daniel
Czerniawska-Piątkowska, Ewa
Nowak, Anna K.
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of this study was to analyse milk production profitability over a period of more
than a decade in a commercial farm in terms of two periods: prior to Poland's accession to the
EU (from 1998 to April, 2004) and after accession (from May, 2004 to 2012). Obtained source
data made it possible to calculate mean annual values for the following items in these
calculations: the number of cows, production of milk sold, production of milk to be fed, milk sales
price, calf rearing, sales of slaughter cattle, sales of culled cows, total income from milk
production, direct costs, feed costs, handling costs, indirect costs including depreciation, total milk
production costs, direct costs per 1 l produced milk, total costs per 1 l produced milk, profit/loss
from cattle production, profit/loss from 1 l produced milk, value of production per 1 cow, profit/loss
from milk production per 1 cow, the ratio of milk sales price to production costs and profitability
index for milk production. Within this study data were also collected on profit/loss per 1 l produced
milk and milk production profitability indexes in the analysed years. It was shown that following
Poland's accession to the EU in the analysed farm statistically highly significant changes were
observed in income and costs connected with the production of raw milk. Values of these
parameters increased in comparison to the previous period. An increase was recorded in milk
production and profit per 1 cow, which was most probably a consequence of breeding work and
gained genetic progress and increased productivity in the herd. However, when comparing the
period before and after Poland's accession no statistically significant differences were found for
profit/loss per 1 l produced milk and milk production profitability indexes. The post-accession
period in relation to the previous period was characterised by more dynamic changes in
profitability indexes for raw milk production, which resulted in a lesser stability in profitability for
this branch of animal production. Celem opracowania było przeprowadzenie analizy opłacalności produkcji mleka
w gospodarstwie typu farmerskiego w dwóch okresach – pierwszym przed przystąpieniem Polski
do UE (od 1998 do kwietnia 2004 r.) i drugim po przystąpieniu (od maja 2004 do 2012 r.).
Uzyskane dane umożliwiły wyliczenie średnich rocznych wartości z następujących pozycji
w kalkulacji: stanu krów, produkcji mleka sprzedanego, produkcji mleka paszowego, ceny zbytu
mleka, odchowu cieląt, sprzedaży żywca wołowego, sprzedaży krów wybrakowanych, łącznych
przychodów z produkcji mleka, kosztów bezpośrednich, kosztów pasz, kosztów obsługi, kosztów
pośrednich z amortyzacją, łącznych kosztów produkcji mleka, kosztów bezpośrednich produkcji
1 l mleka, kosztów całkowitych produkcji 1 l mleka, zysku/straty z produkcji bydła, zysku/straty
z produkcji 1 l mleka, wartości produkcji przypadającej na 1 krowę, zysków/straty z produkcji
mleka przypadającej na jedną krowę, relacji ceny zbytu mleka do kosztów produkcji oraz
wskaźnika opłacalności produkcji mleka. W badaniach dokonano także zestawienia: zysków / strat
z produkcji 1 l mleka oraz wskaźników opłacalności produkcji w analizowanych latach. Wykazano,
że po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej w analizowanym gospodarstwie pod względem
statystycznym wysokoistotnie zmieniły się przychody i koszty związane z produkcją mleka
surowego. Wartości tych parametrów wzrosły w odniesieniu do okresu wcześniejszego. Odnotowano
wzrost produkcji mleka oraz zysku przypadającego na jedną krowę, co najprawdopodobniej było
skutkiem realizowanej pracy hodowlanej i uzyskiwanego postępu genetycznego oraz produkcyjnego
w stadzie. Jednakże porównując okres przed przystąpieniem Polski do UE i po nim nie odnotowano
różnicy statystycznie istotnej w przypadku zysku/straty przypadającej na produkcję 1 l mleka
oraz wskaźnika opłacalności produkcji mleka. Okres po przystąpieniu Polski do UE, w relacji do
okresu poprzedzającego, charakteryzował się bardziej dynamicznymi zmianami wskaźników
opłacalności produkcji mleka surowego, co wpłynęło na mniejszą stabilność poziomu rentowności
tej gałęzi produkcji zwierzęcej.
Collections
The following license files are associated with this item:
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Assessment of the quality of raw milk purchased depending on the production scale
Wójcik, Jerzy; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Pilarczyk, Renata; Rzewucka-Wójcik, Edyta; Jaszczowska, Jadwiga (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017)The purpose of the conducted studies was the assessment of the quality of raw milk purchased by the dairy plant, including the purchase volume, the quality of the raw milk and the seasonality of its purchase. Farms were ... -
The influence of farming systems on the technological quality of grain and flour cultivars of winter wheat
Sobolewska, Magdalena; Stankowski, Sławomir (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2017)The research material were cultivars of winter wheat grain from field experiments conducted in 2009–2010 from the National Research Center of Mecklenburg and Western Pomerania (LFA) in Gulzow. The first factor was a ... -
Meat Performance of Water Buffaloes (Bubalus bubalis)
Chociłowicz, Ewa (Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, 2013)W ostatnich latach wraz ze wzrostem zainteresowania rolnictwem proekologicznym wzrosło zainteresowanie tym gatunkiem zwierząt. Światowa produkcja mięsa bawolego wynosi 4,9 mln t rocznie. Przyrosty dzienne bawołów wodnych, ...