Show simple item record

dc.contributor.authorLykhochvor, Andriy
dc.date.accessioned2022-03-31T11:44:32Z
dc.date.available2022-03-31T11:44:32Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationLykhochvor A. (2017). Yield and seed quality of spring oilseed crops. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 336(43)3, 75–82. doi 10.21005/AAPZ2017.43.3.09pl_PL
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12539/1292
dc.description.abstractThe aim of researches was to establish the yield of spring oilseed crops, namely, rape, false flax, white mustard and Brassica juncea, oil radish and flax and to define the competitiveness of false flax comparing with these crops. The researches were carried out on dark-grey light loamy soils. Besides, field, chemical, counting-weight methods of researches were used. The data of field researches of yield and seeds quality of oilseed crops are presented. The highest yield of spring crops was observed in spring rape – 2.45–2.50 t/ha as to flax and false flax, respectively, it was 2.16–2.25 t/ha and 2.18–2.23 t/ha. It should be noted that flax (51.5%), Brassica juncea (45.8%) and false flax (44.3%) is characterized by high oil content. The analysis results of fatty acid composition shows that the most valuable in physiological respect is the oil from flax and false flax. The oil of these crops contains extremely healthy human composition of fatty acids, from which only 10% saturated fatty acids and 90% unsaturated ones. These crops contain omega-3 – 50.2–57.8%, omega-6 – 19,3–19,8% and omega-9 – 15.8–17.0%. That’s why the oil can effectively reduce cholesterol level and has other important medical properties.en
dc.description.abstractCelem badań było określenie plonów roślin oleistych form jarych, a zwłaszcza rzepaku, lnicznika zwyczajnego, gorczycy białej i sarepskej, rzodkwi oleistej, lnu oraz określenie konkurencyjności lnu zwyczajnego w porównaniu z tymi uprawami. Badania terenowe przeprowadzono na ciemnoszarych słabogliniastych glebach. Najwyższa wydajność w przypadku roślin jarych dotyczyła rzepaku (2,45–2,50 t/ha). Wysoką zawartością oleju charakteryzują się Ien (51,5%), gorczyca sarepska (45,8%) i lnicznik siewny (44,3%). Wyniki analizy składu kwasów tłuszczowych wskazują, że najbardziej wartościowy pod względem fizjologicznym jest olej z lnicznika siewnego i lnu zwyczajnego. Olej tych roślin zawiera cenne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe, z których jedynie 10% stanowią kwasy nasycone, a 90% nienasycone. Rośliny te zawierają kwasy omega-3 (50,2–57,8%), omega-6 (19,3–19,8%) i omega-9 (15,8–17,0%). Ich olej skutecznie obniża poziom cholesterolu i ma inne ważne właściwości prozdrowotne.pl
dc.language.isoenen
dc.publisherWydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczeciniepl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/*
dc.subjectspring oilseed cropsen
dc.subjectvarietiesen
dc.subjectyielden
dc.subjectqualityen
dc.subjectformy jare roślin oleistychpl_PL
dc.subjectodmianypl_PL
dc.subjectplonpl_PL
dc.subjectjakośćpl_PL
dc.subject.otherDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwopl_PL
dc.titleYield and seed quality of spring oilseed cropsen
dc.title.alternativeWydajność i jakość nasion roślin oleistych form jarychpl_PL
dc.typeArticleen
dc.identifier.doi10.21005/AAPZ2017.43.3.09
dc.contributor.organizationInstitute of Agriculture in the Carpathian region NAAS, Lviv, Ukrainepl_PL
dc.identifier.eissn2300-5378pl_PL
dc.page.number75-82pl_PL


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska