Game meat management in selected areas of the siedlce hunting district

Ładowanie...
Miniatura

Data

2017

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

Around 25% of acquired game animal carcasses are given to the hunters for their own personal use, the remainder is stored in game meat depots. The purpose of this paper is to characterize the purchased game meat, particularly: the game animal species, the amount and mass of purchased carcasses and the carcass class in selected hunting zones in the Siedlce Hunting District, including the impact of the hunting period and the season of the year. In total, the Game Meat Depot (PSD) purchased 230 boar carcasses from all the analysed hunting zones in the hunting periods included in this study, summing up to 12 438 kg of total carcass weight. The mean carcass weight of boars purchased from the studied hunting zones was between 28 and 123 kg. The study has shown a significant impact of the hunting period and season of the year on the mean boar carcass weight. 149 roebuck carcasses where purchased from the studied hunting zones, summing up to 2795 kg of total carcass weight, with the mean carcass weight between 16 and 21 kg. 138 roe deer doe carcasses where purchased during the autumn and winter of the studied hunting periods, summing up to 2454 kg of carcass weight, with the mean carcass weight between 14 and 20 kg. 27 roe deer fawn carcasses where purchased, summing up to 360 kg of carcass weight, with the mean carcass weight between 11 and 17 kg. The study did not reveal significant differences in the mean carcass weights between the hunting periods and seasons of the year for this species. Most carcasses of the researched species were ranked as first class game.
Z pozyskanych tusz zwierząt łownych około 25% udostępnianych jest myśliwym na ich własny użytek, pozostałe przekazywane są do punktów skupu dziczyzny. Celem niniejszej pracy jest charakterystyka skupowanej dziczyzny (tj. gatunków zwierząt łownych, ilości i masy skupowanych tusz, klasy tuszy) z wybranych obwodów siedleckiego okręgu łowieckiego, z uwzględnieniem sezonu łowieckiego i pory roku. W badanych sezonach łowieckich w Punkcie Skupu Dziczyzny w Siedlcach (PSD) z analizowanych obwodów łowieckich skupiono 230 tusz dzika, co stanowiło 13 438 kg łącznej masy tuszy. W sezonie łowieckim 2015/2016 była to wartość ponad 2,5-krotnie większa niż w sezonie 2014/2015, co mogło być związane ze zwiększeniem planowanego odstrzału tego gatunku z powodu szkód łowieckich i zagrożenia ASF. Średnia masa skupionych tusz dzika z badanych obwodów wynosiła 28–123 kg. Wykazano istotny wpływ sezonu łowieckiego i pory roku na średnią masę tuszy dzika. Z terenu analizowanych obwodów skupiono w badanym okresie 149 tusz rogacza o łącznej masie 2795 kg. Średnia masa tuszy sarny rogacza z badanych obwodów wahała się w granicach 16–21 kg. W badanych sezonach łowieckich, w okresie jesieni i zimy, przyjęto do skupu łącznie 138 tusz sarny kozy, co stanowiło masę 2454 kg, przy czym średnia masa tuszy z badanych obwodów wynosiła 14–20 kg. W obu sezonach łowieckich dostarczono również 27 tusz sarny koźlęcia o łącznej masie wynoszącej 360 kg. Średnia masa tusz koźląt, dostarczonych do PSD z badanych obwodów, oscylowała w granicach 11–17 kg. W przypadku tego gatunku nie wykazano statystycznie istotnych różnic średniej masy tuszy między badanymi sezonami łowieckimi i porami roku. Tusze badanych gatunków zwierząt były w większości tuszami I klasy.

Opis

Słowa kluczowe

game meat, game meat depots, boar, deer, hunting period, season, dziczyzna, punkt skupu dziczyzny, dzik, sarna, sezon łowiecki, pora roku

Cytowanie

Bombik E., Bombik A., Łagowska K., Maliszewski G., Bednarczyk M. (2017). Game meat management in selected areas of the Siedlce hunting district. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 336(43)3, 7–16. doi 10.21005/AAPZ2017.43.3.01