Analiza składu chemicznego i wartości odżywczej białka zbóż pochodzących z gospodarstwa ekologicznego

Ładowanie...
Miniatura

Data

2009

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

Abstrakt

Five species of cereals from 2008 harvest of the ecology farm were examined. All cereals were characterised by a low dry matter content. Barley was characterised by the highest protein content (129.54 g . kg-1 d.m.) and maize – lowest (93.57 g . kg-1 d.m.). The maximum value of AA was observed in the grain of the rye and the triticale. The first amino acid limiting the nutritive value of protein in all cereals was lysine. The EAAI (WE) values was characterised from 52.43 to 64.44, and a higher value of EAAI (MH) were observed in the grain of all cereals.

Opis

Słowa kluczowe

aminokwasy, skład chemiczny, wartość odżywcza, zboża, amino acid, cereal, chemical composition, nutritive value

Cytowanie

Bobko K., Biel W., Petryshak R., Jaskowska I. (2009). Analiza składu chemicznego i wartości odżywczej białka zbóż pochodzących z gospodarstwa ekologicznego. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. 2009, Agric., Aliment., Pisc. Zootech. 272 (11), 5–12. https://hdl.handle.net/20.500.12539/1182