Show simple item record

dc.contributor.authorRekowska, Ewa
dc.contributor.authorJurga-Szlempo, Barbara
dc.contributor.authorŻurawik, Agnieszka
dc.date.accessioned2022-03-11T13:26:45Z
dc.date.available2022-03-11T13:26:45Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationRekowska E., Jurga-s\Szlempo B., Żurawik A. (2018). Evaluation of content of selected macro- and micronutrients in edible parts in wintering onion cultivated for bunches. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 340(45)1, 89–98. doi 10.21005/AAPZ2018.45.1.09pl_PL
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12539/1005
dc.description.abstractAn advantage of overwintering onion in the field is the possibility of earlier supply of fresh, field-cultivated onion to the market. Many experiments with onion wintering in the fields have been conducted in Poland recently. Earlier market supply of fresh onion grown in the field is an undoubted advantage of that method. Early onions with green leaves foliage is an attractive vegetable and is characterized by greater biological value than onion stored for a long time. It is a very rich source of components important in human nutrition. The aim of the research was to evaluate content of macronutrients: total nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sulphur as well as selected micronutrients (manganese, iron, copper and zinc) in edible parts (leaves foliage and bulb) of wintering onion cultivar Amigo F1 depending on the method of cultivation (growing under polypropylene non-woven covering and without covers – control object). On the basis of obtained results, different content of mineral components depending on kind of eatable part of plant was found. Significantly higher content of total nitrogen (on the average 28.73 g - ka–1 d.m.), potassium (on the average 42.22 g - kg–1 d.m.), calcium (8.77 g - kg–1 d.m.), magnesium (on the average 2.21 g - kg–1 d.m.) and sulphur (3.37 g - kg–1 d.m.) was found in leaves foliage in comparison with unripe bulbs. Also significantly higher content of manganese (on the average 28.97 mg -kg–1 d.m.), iron (459.85 mg - kg–1 d.m.) and copper (on the average 6.67 mg - kg–1 d.m.) was found in leaves foliage than in bulbs. Method of winter onion cultivation with plants covering with non-woven PP 17 affected the increase of content of magnesium, sulphur, manganese, iron and copper in comparison with method of cultivation without covers.en
dc.description.abstractZaletą metody uprawy cebuli z zimowaniem na polu jest wcześniejsze zaopatrzenie rynku w świeżą cebulę pochodzącą z upraw polowych. Tak wczesna cebula z zielonym szczypiorem jest warzywem bardziej atrakcyjnym, ponadto ma większą wartość biologiczną niż cebula długo przechowywana. Bogactwo związków, jakie zawiera cebula, powoduje, że odgrywa ona bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Celem pracy było określenie zawartości makroskładników: azotu ogólnego, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i siarki oraz wybranych mikroskładników (manganu, żelaza, miedzi i cynku) w częściach jadalnych cebuli zimującej odmiany ‘Amigo F1’, w zależności od stosowanych metod uprawy (z okrywaniem roślin przed zimą włókniną polipropylenową oraz bez okrywania – obiekt kontrolny). Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono zróżnicowaną zawartość składników mineralnych w badanych częściach cebuli. W szczypiorze stwierdzono istotnie większą zawartość azotu ogólnego (średnio 28,73 g  ka–1 s.m.), potasu (średnio 42,22 g  kg–1 s.m.), wapnia (8,77 g  kg–1 s.m.), magnezu (średnio 2,21 g  kg–1 s.m.) i siarki (3,37 g  kg–1 s.m.), w porównaniu z zawartością tych składników w niedojrzałej cebuli. W szczypiorze wykazano również istotnie większe zawartości manganu (średnio 28,97 mg  kg–1 s.m.), żelaza (459,85 mg  kg–1 s.m.) oraz miedzi (średnio 6,67 mg  kg–1 s.m.). Uprawa cebuli ozimej z zastosowaniem okrywania roślin przed zimą włókniną polipropylenową PP 17 przyczyniła się do wzrostu zawartości magnezu, siarki, manganu, żelaza, miedzi, w odniesieniu do metody uprawy bez okrywania osłonami.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczeciniepl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/*
dc.subjectwintering onionen
dc.subjectpolypropylene coveren
dc.subjectmacro- and micronutrientsen
dc.subjectcebula zimującapl_PL
dc.subjectwłóknina polipropylenowapl_PL
dc.subjectmakro- i mikroskładnikipl_PL
dc.subject.otherDyscyplina::Nauki rolnicze::Rolnictwo i ogrodnictwopl_PL
dc.titleEvaluation of Content of Selected Macro- and Micronutrients in Edible Parts in Wintering Onion Cultivated for Bunchesen
dc.title.alternativeOcena zawartości wybranych makro- i mikroskładników w częściach jadalnych zimującej cebuli zwyczajnej uprawianej na pęczkipl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.identifier.doi10.21005/AAPZ2018.45.1.09
dc.contributor.organizationDepartment of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Polandpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Polandpl_PL
dc.contributor.organizationDepartment of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Polandpl_PL
dc.page.number89–98


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
Except where otherwise noted, this item's license is described as Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne 3.0 Polska